onsdag 14 april 2010

No worries

Ja det är något man ofta får höra här “down under” och det verkar faktiskt stämma. Jag tror aldrig jag blivit så bra mottagen i ett land som här i Australien. Direkt efter vi klivit av bussen från flygplatsen frågade busschauffören oss om vi behövde hjälp, sen visade en tjej oss hur biljetten på spårvagnen fungerade när vi såg vilsna ut och så har det fortsatt. Undra om australiensare som kommer till Sverige får samma bemötande…?

De två dagar vi varit här har mest gått till att titta på stan, vila och så äta förstås. Efter två längre flygningar och tidsomställningar var det välbehövligt med vila så nu känner vi oss hyfsat redo att dra igång äventyret på allvar.

Och allvar ska det bli imorgon. Då ska vi nämligen åka från Melbourne till den betydligt mindre staden Werribee som ligger strax utanför och hämta vår hyrbil. Den ska sen ta oss längs Great Ocean Road! Det ska bli så skönt att slippa storstan för ett tag. Det ska även bli väldigt spännande att köra bil på vänster sida. Ingen av oss har gjort det tidigare så därför valde vi att börja i en mindre stad så vi kan “övningsköra” i mindre hetsig trafik.

Lite om Melbourne

Melbourne är en trevlig stad som bland annat har spårvagnslinjer för enkel och smidig transport genom staden. I centrum är det ganska backigt så jag tycker det ser ut lite som San Fransisco.

P4131759

Det finns också en del skyskrapor här som bör i en storstad.

P4121704

Flinders Street Station.

P4131745

Melbournes skyline sett från St Kilda Pier.

Melbournes skyline

Under tisdag var vi på en busstur/spårvagnstur runt stan och då fick vi bland annat se en geting döda en trollslända. Det var ingen planerad aktivitet under turen utan blev ren bonus för oss.

P4131757

Nere vid St Kilda Pier bor det en koloni små jättesöta pingviner. De höll sig bland stenarna när det var ljust så det var svårt att få en bra bild på dem. Blixt är inte tillåtet att använda men tack vare att någon annan glömt stänga av sin fick jag hjälp med en bra bild.

P4131854

Det hostel vi bor på ligger längs Fitzroy Street och på den gatan ligger också ett ställe som har sjuuuukt god glass. Vi har varit där två gånger och det är det jag mest kommer sakna med Melbourne nu när vi åker därifrån.

Bild519

Till sist vill jag bara skriva några rader om vår ekonomi. Det är dyrt i Australien. Billigare än i Sverige förvisso men mycket dyrare än i Malaysia. Detta har gjort att vi fått lov att anpassa oss till verkligheten och äta och dricka så billigt som möjligt, något som inte är helt lätt. I Malaysia kan man få ett bra mål mat för 10-15 kronor. Det går inte här. Och fanns det tror jag inte man skulle våga äta det. Så nu när det är matdags går vi och tittar efter specialerbjudanden och annan billig mat. Lustigt nog är den mesta billiga maten asiatisk. För att klara av ekonomin har vi satt upp ett 90-konto där ni kan sätta in donationer på 5000kr och uppåt. Det går också att SMS-a till 72222 för att skänka 5000kr. Skriv då “Vivillätadyraremat.Rickardvilldetiallafall” i meddelandet innan ni skickar.

Det var allt för nu. Vi ska ta och sova så vi orkar med att köra bil på fel sida imorgon. Håll tummarna för oss!

Inga kommentarer: